Julie’s ‘The Best of You’ Papar Kisah & Karya Inspirasi

Bersama Kita Hayati Kisah-kisah Inspirasi Dari Julie’s ‘The Best of You’

img_6286-s

Diasas dan dianjurkan oleh pengeluar biskut terkenal Julie’s, ‘The Best of You’ merupakan pergerakan sosial yang menggalakkan masyarakat menghargai pengalaman dan mereka yang telah berusaha gigih menerapkan nilai-nilai terbaik yang ada dalam diri.

The Best of You 2016 kali ini bertemakan ‘People First’ mendahulukan insan menerusi penyertaan tujuh personaliti utama dari Malaysia dan Singapura. Kisah mereka pastinya menggalakkan rakyat Malaysia untuk berfikiran positif dan mengubah pemikiran stereotaip di kalangan pelbagai lapisan masyarakat.

Pergerakan ‘The Best of You’ ini diharapkan dapat menerap budaya penghargaan terhadap usaha murni orang lain serta diri sendiri.

“Daripada sering membuat tanggapan buruk yang berfikiran stereotaip, ia lebih bermanfaat jika kita dapat berfikir dari aspek yang baik dan membentuk masyarakat yang saling menghargai.”-Sai Tzy Hong, Konsultan pergerakan ‘The Best of You‘.

Dalam usaha kita menyesuaikan diri dengan perubahan pantas pembangunan negara yang penuh cabaran, mendahulukan insan (People First) merupakan satu usaha penting dalam membentuk masyarakat majmuk yang harmoni.

“Saya adalah anak jalanan dari Buku Jalanan Chow Kit. Inilah ayat yang saya inginkan kanak-kanak saya dengan bangganya memberitahu semua orang,” jelas Siti Rahayu, pengasas bersama Buku Jalanan Chow Kit, pertubuhan bukan kerajaan yang memberi pendidikan kepada kanak-kanak jalanan. Sepanjang usahanya, Siti mendapati adanya harapan, keyakinan dan semangat di kalangan kanak-kanak ini. Setiap Ahad, dia dan sukarelawannya tidak pernah berputus asa membantu dan mendidik kanak-kanak di kawasan sekitar.

“Saya mahu masyarakat menghayati karya seni yang dihasikan oleh saya,” kata Dennis. Dia yang menghidap sindrom Asperger’s tidak meletak kekuranganya sebagai halangan untuk mengejar impiannya. Dennis menghidap sindrom ini pada usia 7 tahun. Namun, dia tetap bersemangat dan berjaya menamatkan pengajian peringkat tinggi dan kini memiliki Ijazah Sarjana Muda Seni Lukis & Seni Reka. Dengan sokongan kuat sistem pendidikan dan kepercayaan utuh kepada Tuhan, dia mampu menzahirkan karya seni yang kreatif.

“Tak kira ke mana anda pergi dan apa yang dilakukan, jika anda lakukan kesilapan, jangan lari sahaja,” ulas Phuong warga Vietnam yang bekerja di Malaysia. Menurutnya, keputusan bekerja di negara asing bukanlah satu pilihan yang mudah. Walaupun tidak fasih berbahasa Malaysia, dia tetap berusaha menempuh pelbagai dugaan tanpa gentar. Dia amat bersyukur atas segala pertolongan rakan-rakan dan majikan baru yang dikenali sewaktu bekerja di Malaysia. Kesemua ini menyebabkan Phuong berasa dia memiliki keluarga kedua di Malaysia.

Kisah seorang pendidik yang berinspirasi hinggalah kesanggupan pekerja asing menjadikan Malaysia rumah keduanya menonjolkan pelbagaian cabaran yang perlu ditempuhi oleh individu daripada latar belakang yang berbeza. Kisah Siti, Dennis dan Phuong adalah mengenai perkongsian nilai kemanusiaan dalam masyarakat majmuk. Kisah mereka mewakili perbezaan golongan masyarakat. Mereka adalah individu yang patut dihargai dalam pergerakan ‘The Best of You’.

The Best of You 2016 kali ini mendapat sambutan hangat di Malaysia dan Singapura. Di Malaysia, pihak penganjur telah menerima hampir 4,000 penyertaan menerusi beberapa siri pameran yang berlangsung di Universiti Kuala Lumpur, AEON Bukit Tinggi, AEON Shah Alam dan Gurney Plaza, Pulau Pinang pada tahun ini. Pameran-pameran ini memaparkan kisah dan karya seni peserta yang telah memberi inspirasi kepada pengunjung. Pengunjung menunjukkan penghargaan dan tanda sokongan mereka dengan menulis kisah penghargaan mereka serta kata-kata semangat untuk dipamerkan.

Bagi meraikan kisah dan karya yang diterima, pameran finale ‘The Best of You’ 2016 telah diadakan di ruang concourse AEON Bandaraya Melaka dari 19 hingga 23 Oktober 2016. Pameran ini mengetengahkan kisah yang menyentuh hati dan karya-karya seni karyawan tempatan dan luar negara, serta bakat dan personaliti yang mendapat inspirasi dari pergerakan ini. Fahrin Ahmad, Adibah Noor dan Chui Ling adalah artis tempatan yang akan menghadiri pameran ini. Turut hadir sama ialah kumpulan Sada Borneo, Workaholic Dickson dan ramai lagi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s